f
s
f

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipis cing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis theme natoque

Follow Me

Zagreb
Oblačno
  • hr
Na vrh

Održana radionica za turističke vodiče na temu „Storytelling, interpretacija i igrifikacija“

U sklopu projekta „Baština Jaske i Črnomlja također može biti ‘cool’ Za sve.“ Akronim projekta kulTura, na međunarodnom sveučilištu Libertas u Zagrebu, 9. studenoga 2019. godine održana je radionica na temu „Storytelling, interpretacija i igrifikacija“. Na radionici je prisustvovalo 15-tak turističkih vodiča iz Slovenije i Hrvatske od kojih su neki vezani za projekt kulTura i sudjeluju u njegovoj provedbi. Ova radionica bila je prva u nizu edukativnih aktivnosti u sklopu projekta na kojoj je dan pregled pristupa interpretaciji baštine. Glavne teme bile su primijenjeno pripovijedanje (tzv. Storytelling), interpretacija baštine i igrifikacija u razvoju kulturno – turističkog proizvoda i kratko je predstavljena oživljena povijest kao jedan od potencijalno snažnih alata pri autentičnom predstavljanju baštine.

Prvi dio edukacije odnosio se na  temu „storytellinga“ u sklopu koje je predstavljen način kako pripovijedanje djeluje, efekt priča i elementi nepogrešivih priča. Također, spomenuto je putovanje junaka kao primjer pripovijesti koja se ponavlja od davnina. Navedeni koncept kroz vježbu u grupama primijenjen je na povijesne lokalitete pretvorivši ih u junake priča. U ovom dijelu spomenuti su i univerzalni pojmovi koji se koriste kod interpretacije baštine. Druga tema odnosila se na interpretaciju baštine. Na početku, dan je povijesni pregled razvoja grane interpretacije, a posebna pažnja posvećena je upravo osobnoj interpretaciji. U nastavku predstavljeni su određeni alati koje koriste vodiči interpretatori kako bi animirali i uključili posjetitelje.

Na kraju radionice, kroz razne primjere prezentirani su elementi igre kod istraživanja turističkih lokaliteta, a sudionici su imali priliku sudjelovati u kratkoj igrificiranoj aktivnosti osmišljenoj za ovu temu. Seminar je uključivao elemente radionice na kojoj su svi sudionici sudjelovali te imali priliku razmijeniti ideje i kroz vježbe osmisliti nove pristupe u interpretaciji baštine.

Post a Comment

You don't have permission to register