f
s
f

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipis cing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis theme natoque

Follow Me
Na vrh

Održana radionica za turističke vodiče na temu „Storytelling, interpretacija i igrifikacija“

U sklopu projekta „Baština Jaske i Črnomlja također može biti ‘cool’ Za sve.“ Akronim projekta kulTura, na međunarodnom sveučilištu Libertas u Zagrebu, 9. studenoga 2019. godine održana je radionica na temu „Storytelling, interpretacija i igrifikacija“. Na radionici je prisustvovalo 15-tak turističkih vodiča iz Slovenije i Hrvatske od kojih su neki vezani za projekt kulTura i sudjeluju u njegovoj provedbi. Ova radionica bila je prva u nizu edukativnih aktivnosti u sklopu projekta na kojoj je dan pregled pristupa interpretaciji baštine. Glavne teme bile su primijenjeno pripovijedanje (tzv. Storytelling), interpretacija baštine i igrifikacija u razvoju kulturno – turističkog proizvoda i kratko je predstavljena oživljena povijest kao jedan od potencijalno snažnih alata pri autentičnom predstavljanju baštine.

Prvi dio edukacije odnosio se na  temu „storytellinga“ u sklopu koje je predstavljen način kako pripovijedanje djeluje, efekt priča i elementi nepogrešivih priča. Također, spomenuto je putovanje junaka kao primjer pripovijesti koja se ponavlja od davnina. Navedeni koncept kroz vježbu u grupama primijenjen je na povijesne lokalitete pretvorivši ih u junake priča. U ovom dijelu spomenuti su i univerzalni pojmovi koji se koriste kod interpretacije baštine. Druga tema odnosila se na interpretaciju baštine. Na početku, dan je povijesni pregled razvoja grane interpretacije, a posebna pažnja posvećena je upravo osobnoj interpretaciji. U nastavku predstavljeni su određeni alati koje koriste vodiči interpretatori kako bi animirali i uključili posjetitelje.

Na kraju radionice, kroz razne primjere prezentirani su elementi igre kod istraživanja turističkih lokaliteta, a sudionici su imali priliku sudjelovati u kratkoj igrificiranoj aktivnosti osmišljenoj za ovu temu. Seminar je uključivao elemente radionice na kojoj su svi sudionici sudjelovali te imali priliku razmijeniti ideje i kroz vježbe osmisliti nove pristupe u interpretaciji baštine.

Post a Comment

You don't have permission to register