f
s
f

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipis cing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis theme natoque

Follow Me
Na vrh

kulTura nema granica

12.12.2018. Grad Jastrebarsko i Općina Črnomelj iz Slovenije, u suradnji s projektnim partnerima Turističkom zajednicom grada Jastrebarskog, Razvojno informacijskim centrom Bela krajina, Fakultetom za elektrotehniku Sveučilišta u Ljubljani, Libertas međunarodnim sveučilištem te drugim pridruženim partnerima, provode projekt „Baština Jaske i Črnomlja također može biti ’cool’. Za sve.“ Akronim projekta je „kulTura“, a cilj je prezentirati kulturnu baštinu kroz posebno osmišljenu turističku turu za posjet znamenitim kulturnim atrakcijama na području Jastrebarskog i Črnomlja. Ovako zamišljen turistički proizvod povezat će kulturnu baštinu i lokalnu ponudu te stvoriti iskustvo i doživljaj kod posjetitelja kroz šetnju ulicama, trgovima i parkovima. Ujedno će postati i primjer dobre prakse koji se može primijeniti u drugim manjim gradovima uz slovensko-hrvatsku granicu.
Ovaj projekt je nastavak uspješne suradnje Črnomlja, Jaske i naših partnera te vjerujem da ćemo ga uspješno provesti kao i naš prvi zajednički projekt “Probuđena kulturna Baština” iz 2011. godine. Jaska ima što pokazati, a ovim pristupom na jedan novi način dići ćemo kvalitetu naše kulturne i turističke ponude ne samo našeg grada, nego i cijelog pograničnog područja Hrvatske i Slovenije. Puno veću vrijednost od novca, kojeg ovim projektom povlačimo, ima upravo jačanje suradnje partnera s obje strane granice, jer granice su crte na zemljovidu, a suživot i dobrosusjedski odnosi s obje njihove strane postoje na ovim prostorima već stoljećima. Tu suradnju moramo jačati, a ovakvi su projekti najbolji ulog u to“, izjavio je Zvonimir Novosel, gradonačelnik grada Jastrebarskog.

Drago mi je da Općina Črnomelj u suradnji s gradom Jastrebarsko i partnerima razvija projekt koji će biti primjer i drugim malim gradovima uz granicu kako kroz promociju kulturne baštine stvoriti temelje za održivi turistički razvoj. KulTuri je cilj predstaviti povijest malih gradova, povezati lokalnu ponudu, šetnju i doživljaj te omogućiti žive susrete s povijesnim likovima, a sve će to biti podržano i kroz prekograničnu digitalnu karticu za daljnje širenje i promociju“, izjavio je Štefan Misja, dožupan Općine Črnomelj.

Projekt je u okviru Programa suradnje Interreg V A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020. sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Ukupna je vrijednost projekta 1.316.243,02 eura, od čega odobrena EFRR sredstva iznose 1.118.806,54 eura (85%), dok vlastita uložena sredstva partnera na projektu iznose 197.436,48 eura (15%). Razdoblje provedbe projekta traje od 1. srpnja 2018. do 31. siječnja 2020., odnosno 30 mjeseci. Nakon završetka projekta očekuje se povećanje broja posjeta atrakcijama kulturne baštine u Jastrebarskom i Črnomlju za najmanje 3,5 puta u odnosu na polazne točke broja posjeta u 2016. godini. Konkretno, radi se o 9.000 novih posjetitelja koji će kroz ovaj projekt biti motivirani za dolazak u Jastrebarsko i Črnomelj, čime će uz sadašnje brojke ukupna ciljana posjećenost biti preko 12.000 posjetitelja. Uz samostalnu šetnju i šetnju uz pomoć posebne mobilne aplikacije koja će se razviti u sklopu projekta, bit će moguća i šetnja uz posebno educirane vodiče. U svakoj od ovih varijanti naglasak će se staviti na cool točke koje će nuditi splet iskustava kulturne baštine i pripovijesti, lokalnog kulinarskog doživljaja, umjetnosti, urbanog prostora za odmor i kontakta sa stanovnicima. Dodatno, u Jastrebarskom će biti uređen turističko-informativni centar kao informativno središte za posjetitelje te paviljon u perivoju Erdödy namijenjen društvenim sadržajima, a u Črnomlju će biti obnovljena podna površina jednog od najstarijih dijelova gradske jezgre te obnovljene ulice i trg u povijesnoj jezgri. Ova će se dva mjesta povezati kroz mobilnu aplikaciju za vođenje posjetitelja te prekograničnu digitalnu karticu za daljnje širenje i promociju drugih malih povijesnih gradova uz slovensko-hrvatsku granicu. Posebni scenariji razgledavanja s planovima interpretacije pojedinih točaka razgledavanja bit će prilagođeni osobama s tjelesnim invaliditetom.

Turistička tura za područje grada Jastrebarskog obuhvatit će 13 kulturnih atrakcija: kapelu Sv. Duha, Gradski muzej i galeriju Jastrebarsko, kip Obitelji na Trgu J. J. Strossmayera, spomenik obiteljsku kuću Starčevića, spomenik Vladka Mačeka, Napoleonovu bolnicu (Šubarova kuća), perivoj dvorca Erdödy, Žitnica, Most Ljube Kraljević, bačvarsku zbirku obitelji Golub, Franjevački samostan i crkvu Sv. Marije, Spomenik žrtvama svih ratova, povijesne grobove na gradskom groblju, crkvu Sv. Nikole i grafit Erdödy. S druge strane granice, Općina Črnomelj je s ukupno 20 registriranih objekata baštine proglašena kulturnim spomenikom lokalnog značaja, stoga je ovo partnerstvo važno za stvaranje jedinstvenog koncepta prekograničnog turističkog proizvoda temeljenog na potencijalu neiskorištene kulturne baštine. U Črnomlju će u projekt kulTura biti uključeno deset lokaliteta: parna lokomotiva, Sokolski dom, spomenik prvom Svjetskom ratu, spomenik NOB-a, Črnomaljski grad – riznica, crkva Sv. Petra, rodna kuća Mirana Jarca, gradska muzejska zbirka Črnomelj, crvka Sv. Duha i kasnoantičke zidine, Črnomaljsko tromostovlje i muzejska zbirka rudnika smeđeg ugljena Kanižarica. Uz povećanje osviještenosti o prepoznavanju kulturne baštine, njezinom očuvanju i aktiviranju u turističke svrhe, ovom je projektu cilj uključivanje lokalnih muzeja, udruga i građana kroz prikupljanje priča, fotografija i drugih elemenata kojima će se povećati opseg razumijevanja i poznavanja nematerijalne baštine, kao i uključivanje lokalnih ponuditelja. Dodatno, kulturna baština u manjim sredinama poput Jastrebarskog i Črnomlja jedan je od potencijala kojim se mogu privući posjetitelji te na taj način utjecati na daljnji razvoj turističke ponude kroz opstanak malih ponuditelja u području gastronomije, obrtništva, smještaja i drugih usluga.

Sve ove aktivnosti pratit će i snažna komunikacijska podrška koja će uključivati javna događanja, posebnu internetsku stranicu, tekstove i članke na društvenim mrežama, izložbe, turističke karte, promotivnu kampanju prema različitim ciljanim skupinama te oglašivačku kampanju i podršku u medijima. Ključan je promotivni alat mobilna aplikacija koja će posjetitelje aktivno uključiti u doživljavanje gradova te ih na poučan i interaktivan način voditi po trasi kulTure korištenjem GPS-a, tehnologije virtualne stvarnosti i interaktivnih karata, učiti o povijesti kroz poučne igrice za djecu i nagrađivati  bonitetnim bodovima. Osim Jastrebarskog i Črnomlja, mobilna aplikacija i digitalna kartica tehnološki i sadržajno omogućit će neposredno uključivanje u projekt drugih gradova uz slovensko-hrvatsku granicu. Usporedno s digitalnim iskustvom, pazit će se i na osobni kontakt između posjetitelja i domaćina pa je predviđeno specijalističko osposobljavanje vodiča i interpretatora.

Jastrebarsko i Črnomelj tako su prvi od 50-ak manjih gradova uz slovensko-hrvatsku granicu koji su kroz revitalizaciju povijesnih središta mjesta i turističko-razvojni zaokret odlučili graditi svoju prepoznatljivost i razviti zajednički prekogranični turistički proizvod koji će biti prilagođen osobama s tjelesnim invaliditetom. Projekt kulTura je zamišljen kao cool tura oblikovana po mjeri posjetitelja kojima će se predstaviti kulturna baština, lokalna ponuda i omogućiti živi i virtualni susreti s povijesnim likovima na ulicama, trgovima i parkovima Jastrebarskog i Črnomlja. Dodana je vrijednost činjenica da se radi o primjeru dobre prakse i razvojnom modelu primjenjivom na ostale male povijesne gradove uz slovensko-hrvatsku granicu.

Video prilog pogledajte ovdje.

Post a Comment

You don't have permission to register