f
s
f

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipis cing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis theme natoque

Follow Me
Na vrh

Jedna od glavnih investicija u gradskom središtu Črnomlja privodi se kraju

Srijeda, 15. travnja – Općina Črnomelj zaključuje jednu od najzahtjevnijih i najopsežnijih investicija u gradskoj jezgri Črnomlja. Obnova Ulice Mirana Jarca i dijela Ulice Lojzeta Fabjana je skoro završena. Potrebno je još izvesti određene radove na trgu u dijelu između crkve i banke te osvježiti asfaltni pločnik na glavnom trgu.

Podsjetimo, restauratorski radovi započeli su krajem svibnja 2018. godine sa arheološkim iskopavanjem i nastavili se rekonstrukcijom infrastrukture i radovima na izgradnji završnih pločnika. Potonji će također biti uskoro dovršen.

Investicija obnove podnih površina sufinancirana je EU sredstvima u okviru Programa Interreg u sklopu projekta kulTura, točnije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Dio investicije je uređenje podnih površina na trgu između župne crkve i banke. Izvorni plan obnove predviđao je istu popločenu površinu s klupom ispod lipe kod banke te izložbenim prostorom i fontanom za piće kao središnjom atrakcijom ovog prostora. Vrlo plitko groblje uz sjeverni zid crkve uvjetovalo je dvije stvari: netaknutost ili iskopine sve do tzv. sterilne baze. Potonje bi dovelo do velikih dodatnih troškova arheoloških iskopavanja, pa je kompromisno rješenje bilo očuvanje dijela groblja pored crkve, stvarajući tako visinsku razliku na trgu. Arhitekt Bojan Leva riješio je problem različitih visina na ovom malom trgu na način da je prvotno postavljenom pitniku fontane dodao još jedan ponor i visinsku razliku u tlaku riješio pomoću korita kroz koje će voda teći iz pitnika fontane u ponor.

Pitnik i ponor izrađeni su od kamena i djelo su lokalnog akademskog kipara Boštjana Kavčiča.

Post a Comment

You don't have permission to register