f
s
f

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipis cing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis theme natoque

Follow Me
Na vrh

U Jastrebarskom svečano otvoren Info centar za posjetitelje

31.01.2020. U sklopu EU projekta „Baština Jaske i Črnomlja također može biti ’cool’. Za sve.“ uređen je Info centar za posjetitelje s ciljem promocije kulturne baštine i bogate turističke ponude Jastrebarskog. Radovi na uređenju Info centra za posjetitelje, a u sklopu kojega se nalazi i ured Turističke zajednice grada Jastrebarskog, sufinancirani su EU sredstvima iz projekta kulTura.

Budi dio kulTure

JASTREBARSKO, 31. siječnja 2020.  Grad Jastrebarsko  i Općina Črnomelj iz Slovenije, u suradnji s projektnim partnerima: Turističkom zajednicom grada Jastrebarskog, Razvojno informacijskim centrom Bela krajina, Fakultetom za elektrotehniku Sveučilišta u Ljubljani, Libertas međunarodnim sveučilištem te drugim pridruženim partnerima provode projekt „Baština Jaske i Črnomlja također može biti ’cool’. Za sve.“ „KulTura“ je akronim ovog projekta čiji je cilj prezentirati kulturnu baštinu kroz posebno osmišljenu turističku turu za posjet znamenitim kulturnim atrakcijama na području Jastrebarskog i Črnomlja, kao i potaknuti daljnje širenje atraktivnog turističkog proizvoda kulTura na druge male povijesne gradove uz slovensko-hrvatsku granicu i njihovo uključivanje u sustav digitalne bonitetne kartice.

Turistička  tura za područje grada Jastrebarskog obuhvaća ukupno 14 kulturnih atrakcija: kapelu sv. Duha, Gradski muzej i galeriju Jastrebarsko, Kip obitelji na Trgu J. J. Strossmayera, obiteljsku kuću dr. Ante Starčevića, spomenik dr. Vladka Mačeka, Napoleonovu bolnicu, perivoj dvorca Erdödy, Žitnicu, most Ljube Kraljević, bačvarsku zbirku obitelji Golub, Franjevački samostan i crkvu blažene Djevice Marije, Spomen obilježje nevinoj patnji hrvatskih žrtava svih ratova, povijesne grobove na gradskom groblju, crkvu sv. Nikole biskupa, ljekarnu Bival Jastrebarsko i grafit „Skokni do Jaske“. Uz mogućnost samostalnog turističkog obilaska navedenih kulturnih atrakcija, u sklopu projekta biti će razvijena i posebna mobilna aplikacija kulTura za interaktivno vođenje posjetitelja po turističkoj turi. Također, u sklopu projekta, provodi se i stručno osposobljavanje turističkih vodiča za interpretaciju baštine.

 „U ovom moderno uređenom Info centru svi posjetitelji Jastrebarskog, ali i sami građani,  moći će dobiti stručne informacije o bogatoj jaskanskoj turističkoj ponudi. Izuzetno me veseli činjenica što su prirodne ljepote, vinorodni kraj i brojne kulturne znamenitosti Jastrebarskog iz dana u dan sve više prepoznatljive na turističkoj karti, a što potvrđuje činjenica o značajnom porastu posjeta turista našem gradu. Uspjesi se ne stvaraju preko noći već je  to rezultat dugogodišnjeg rada i planiranja. Upravo zato nastavljamo i dalje raditi u istom smjeru, a ovakav Centar zasigurno će nam pomoći da Jasku učinimo turističkom destinacijom kakva, po svojoj ponudi, i zaslužuje biti!“, istaknuo je Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jastrebarskog.

Naime, Info centar predstavlja ulaznu točku za usmjeravanje domaćih i stranih posjetitelja u obilazak kulturnih atrakcija na turističkoj turi kulTure. Također, u centru će građanima i posjetiteljima biti dostupne informacije o turističkoj ponudi Jastrebarskog i aktualnim zbivanjima te turističkom proizvodu kulTura s fokusom na kulturnoj baštini Jastrebarskog. Info desk prostor kao prva informativna točka centra za posjetitelje namijenjen je prezentaciji turističkog proizvoda kulTura i kulturne baštine Jastrebarskog.

Svečanosti je prisustvovala i  zamjenica župana Zagrebačke županije, Nadica Žužak, koja je ovom prilikom istaknula: „Zahvaljujući pozitivnim primjerima kao što je Grad Jastrebarsko, Zagrebačka županija prednjači u Republici Hrvatskoj po vrijednosti ugovorenih sredstava, ali i broju projekata financiranih sredstvima iz Europske unije. Grad Jastrebarsko predvodnik je i po korištenju županijskih financijskih sredstava za pripremu, prijavu i provedbu EU projekata te smo i kroz taj primjer zajednički dokazali usmjerenost prema projektima čiji su rezultati i ciljevi vidljivi i lako mjerljivi! Jedan od takvih projekata upravo je i projekt „kulTura“ kojeg Zagrebačka županija u kontekstu korištenja europskih sredstava, ali i dodatnog aktiviranja kulturnih, prirodnih, turističkih te gospodarskih potencijala, u potpunosti podržava!“

Novi Centar tako je opremljen modernom multimedijalnom opremom u cilju prezentacije atraktivnih turističkih lokacija putem bežične WLAN infrastrukture, panoramskih IP kamera i zakrivljenih LCD video ekrana. Ovakav sustav posjetiteljima pruža mogućnost da uz pomoć multimedijalne tehnologije virtualno dožive destinaciju na kojoj se nalaze. Panoramske video kamere smještene su na tri najatraktivnije lokacije na području grada Jastrebarsko, i to: Planinarskom domu Žitnica na Japetiću, Restoranu Ivančić na Plešivici i Žitnici u perivoju dvorca Erdödy, odakle se video sadržaj uživo prikazuje u Info centru 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, odnosno 365 dana godišnje. Nabavom mobilne rampe omogućen je i pristup osobama s tjelesnim invaliditetom u Info centar.

Na otvorenju bio je prisutan i zamjenik župana Općine Črnomelj, Dubravko Čengija te poručio:  „Veliko zadovoljstvo nam je da je Općina Črnomelj dio ovog projekta zajedno sa Gradom Jastrebarsko koji danas otvara informativni centar za posjetitelje. Zajednički je cilj oživjeti naša urbana središta, koja su bogata i od povijesne važnosti te nesumnjivo od velikog značaja za okoliš. Pomoću informativnog centra, Grad Jastrebarsko doprinio je ne samo boljem prepoznavanju grada, već i boljoj kvaliteti života njegovih stanovnika. Čestitamo i veselimo se nastavku suradnje!

Projekt je u okviru Programa prekogranične suradnje Interreg V A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020. sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Ukupna  vrijednost projekta iznosi 1.316.243,02 eura, od čega odobrena EFRR sredstva iznose 1.118.806,54 eura (85%), dok vlastita uložena sredstva partnera na projektu iznose 197.436,48 eura (15%). Razdoblje provedbe projekta traje od 1. srpnja 2018. do 31. prosinca 2020., odnosno 30 mjeseci.

Nakon završetka projekta očekuje se povećanje broja posjeta atrakcijama kulturne baštine u Jastrebarskom i Črnomlju za najmanje 3,5 puta. Konkretno, radi se o 9.000 novih posjetitelja koji će kroz ovaj projekt biti motivirani za dolazak u Jastrebarsko i Črnomelj, čime će uz sadašnje brojke ukupna ciljana posjećenost biti preko 12.000 posjetitelja za oba područja.

Radno vrijeme novootvorenog Info centra za posjetitelje je od ponedjeljka do petka od 8:00 do 18:00 sati, a subotom od 10:00 do15:00 sati.

Video prilog pogledajte ovdje.

 

Post a Comment

You don't have permission to register