f
s
f

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipis cing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis theme natoque

Follow Me
Na vrh

U punom jeku uređenje Informativnog centra za posjetitelje

08.05.2019. U sklopu EU projekta „Baština Jaske i Črnomlja također može biti ’cool’. Za sve.“ u samom centru grada biti će uređen Info centar Jaska, a kako radovi teku danas su provjerili gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, i njegovi suradnici.

Naime, novi Info centar biti će prva točka za usmjeravanje posjetitelja prema ostalim objektima kulturne baštine u Jastrebarskom. Osim informacija o projektu, u centru će biti instalirana multimedijalna oprema za prezentaciju proizvoda kulTura s fokusom na dvorac Erdödy kao središnju točku EU projekta kulTura i kulturnu baštinu Jastrebarskog. Centar će biti otvoren za javnost i besplatan, površine oko 55 m2 što uključuje prostor sa info pultom za informiranje i usmjeravanje posjetitelja, suvenirnicu za predstavljanje proizvoda lokalnih ponuditelja, te sanitarni dio. Vrijednost radova iznosi oko 618 tisuća kuna, od čega 85% sredstava je osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa prekogranične suradnje Interreg V A Slovenija – Hrvatska, za razdoblje 2014.-2020. godine.ž

„Na ovom projektu radi se dugi niz godina i upravo zato me veseli činjenica da će uskoro Jaska dobiti moderan Info centar, i to u samom središtu grada, a što je od izuzetnog značaja za daljnji razvoj turističkog potencijala“, poručio je prilikom obilaska gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel.

Kompletna rekonstrukcija postojećeg prostora

S obzirom da se radi o zgradi koja je izgrađena sredinom 19. stoljeća i da u međuvremenu nije unutarnji prostor obnavljan potrebno je izmijeniti sve električne instalacije i u potpunosti zamijeniti novima. Postojeći sustav vodovoda i kanalizacije se uklanja i zamjenjuje novim, također ugrađuje se novi sustav grijanja, hlađenja i ventilacije. Ugradit će se polukružna stijena koja će prostoriju podijeliti na prostor s info pultom za informiranje i usmjeravanje posjetitelja i uredsko – poslovni prostor s prodajno izložbenim salonom (suvenirnicom), te na sanitarni dio i čajnu kuhinju. U polukružnu stijenu biti će ugrađeni ormari. Unutarnji zidovi svih prostorija obložit će se toplinskom i zvučnom izolacijom, te finalno oslikati prigodnim motivima. Osim izmjena koje se odnose na samu organizaciju prostora izmijenit će se i mjesto ulaza u Info centar, a novi će se nalaziti na samom uglu zgrade. Postojeći prozori biti će uklonjeni, a umjesto njih postavit će se ukrasni izlozi. Osim unutarnjih radova, predviđeni su vanjski radovi koji uključuju obnovu pročelja i vanjske fasade zgrade i izradu špaleta oko okvira stolarije, prema uputama konzervatora. Novouređeni prostor će se opremiti modernom multimedijalnom opremom s tri LCD ekrana na koje će se prenositi uživo snimka s vanjskih kamera visoke rezolucije postavljenih na tri lokacije (Planinarski dom Žitnica, restoran Ivančić na Plešivici, te Žitnica u perivoju dvorca Erdödy).

Završetak radova planira se do konca ljeta nakon čega će se ured Turističke zajednice nalaziti na novoj adresi, Vlatka Mačeka 2.

Post a Comment

You don't have permission to register