f
s
f

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipis cing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis theme natoque

Follow Me
Na vrh

Doživi kulTuru potpuno drugačije!

10.12.2020. Završnom online konferencijom predstavljeni izvrsni rezultati projekta kulTura.

Grad Jastrebarsko kao nositelj projekta u suradnji s Općinom Črnomelj i partnerima Turističkom zajednicom grada Jastrebarskog, Sveučilištem u Ljubljani – Fakultet za elektrotehniku i Fakultet za arhitekturu, Razvojno informacijskim centrom Bela krajina, međunarodnim sveučilištem Libertas te pridruženim partnerima, od ljeta 2018. godine provodi projekt „Baština Jaske i Črnomlja također može biti ˈcoolˈ. Za sve“. Projekt kulTura službeno završava s provedbom krajem godine, no rezultati projekta neće iščeznuti već su dobar temelj koji će nastaviti privlačiti nove posjetitelje u Jasku i Črnomelj.

Upravo tim povodom, Grad Jastrebarsko i Općina Črnomelj u četvrtak, 10. prosinca 2020. godine, organizirali su završnu konferenciju projekta kulTura putem Zoom aplikacije.

Gradonačelnik Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, i župan Općine Črnomelj, Andrej Kavšek, tom prilikom posebno su se osvrnuli na važnost i postignute rezultate projekta kulTura koji predstavlja posebno osmišljenu turu po neotkrivenoj kulturnoj baštini gradova, podržanu s prekograničnom digitalnom bonitetom karticom. Kartica je to koja povezuje posjetitelje s lokalnim ponuditeljima, a sama tura brižno je oblikovana po mjeri svakog posjetitelja, uključujući osobe s invaliditetom. Črnomelj i Jastrebarsko udružili su snage i uspješno predstavili postojeću kulturnu baštinu u skladu s turističkim trendovima, kako bi na nov način predstavili manje povijesne gradove bogate kulturnom baštinom te od tranzitnog mjesta postali nezaobilazna destinacija svakog putnika.

Projekt kulTura pravi je primjer kako prekograničnom suradnjom podići kvalitetu turističke ponude i povećati broj posjetitelja, a plod je višegodišnje dobre suradnje koju imamo s našim susjedima, Općinom Črnomelj. Bogatstvo ovog projekta leži u tome da smo, osim povećanja svijesti o važnosti prepoznavanja kulturne baštine, u projekt uključili našu lokalnu zajednicu: muzeje, turističke vodiče, udruge, građane… jer upravo u ljudima leži najveći potencijal. Ponosan sam na naš jedinstveni turistički proizvod – kulTura – koji može biti primjer i razvojni model koji mogu primijeniti svi drugi manji gradovi uz hrvatsko-slovensku granicu. KulTura je ucrtala Jastrebarsko i Črnomelj na turističke rute prema Jadranu, ali i na rute svih turista iz okolice, koji sada znaju da imaju itekako dobar razlog za zaustaviti se. Digli smo kvalitetu turističke ponude našeg područja, ali i čitavog pograničnog područja na jednu potpuno novu razinu. Ne zaboravimo i vrlo važan investicijski aspekt ovog projekta, a to je da je u Jastrebarskom uređen Turističko-informativni centar kao ključna informativna točka za sve stare i nove posjetitelje koje očekujemo te je izgrađen paviljon u perivoju dvorca Erdödy kao prvi korak prema kruni našeg sljedećeg velikog EU projekta: revitalizacije dvorca Erdödy. Za Jasku je to povijesni trenutak jer vjerujemo da će uz novi sjaj našeg dvorca, Jaska postati vrlo važna turistička destinacija“, poručio je gradonačelnik Jastrebarskog, Zvonimir Novosel.

„Uz slovensko-hrvatsku granicu nalazi se više od 50 manjih povijesnih mjesta s ​​bogatom kulturnom baštinom. To su i Črnomelj i Jastrebarsko, ali mnogi još uvijek ne znaju za nas jer nas turisti prepoznaju prije svega po Jurjevu, prekrasnoj prirodi i rijeci Kolpi. Upravo kako bismo povećali svoju vidljivost, izazov projekta “kulTura” bio je inovativno povezati kulturno bogatstvo našega mjesta i nadograditi ga s onim što već imamo, kako bismo povećali broj posjetitelja. Prekograničnost je za nas bila iznimno važna prilika za daljnji razvoj turističke ponude i pokazivanje punog potencijala općine Črnomelj kao i cijele Bele krajine. Tura “kulTura” istovremeno je jednostavna i posebna. Tura je to po skrivenim, odnosno nedovoljno prepoznatim lokacijama kulturne baštine, na koju možete biciklom ili pješice, podržana mobilnom aplikacijom i prekograničnom bonitetnom karticom te je oblikovana i prilagođena po mjeri svakog posjetitelja. Naš pristup osmišljen je za dugotrajnu upotrebu na način koji će biti održiv i vrlo uključiv – turu smo stoga prilagodili i osobama s tjelesnim invaliditetom jer ih smatramo jednako važnim korisnicima kulturne ponude, kojima kultura mora biti dostupna. Omogućili smo nesmetan posjet ključnim lokacijama s deset mobilnih rampi. Nestrpljivo smo iščekivali završetak projekta – naš je kulturni put sada doslovno “popločen” obnovljenim povijesnim ulicama grada Črnomlja i ostat će takav za sve generacije i nakon što projekt završi. Inovacija u pristupu i dobra suradnja koju već godinama imamo s Jaskom, ključ je koji dovodi do oživljavanja nekih sjajnih priča; a priče su tu, samo ih trebamo znati ispričati. Radujemo se svim novim posjetiteljima koji su nas otkrili i koji će nas i dalje otkrivati ​​zahvaljujući zajedničkom projektu “kulTura”. Posebno se radujemo sastanku s lokalnim ponuditeljima kada prođu ova izazovna vremena. Hvala svim našim partnerima i hvala svima koji su sudjelovali u promociji projekta “kulTura”. Istina je da s jedne strane projekt završava krajem ove godine, ali to je samo na papiru a zapravo COOL TURA (kulTura) tek počinje“, rekao je župan Općine Črnomelj, Andrej Kavšek.

Ture po Jaski i Črnomlju mogu se proći uz pomoć turističke karte na hrvatskom, slovenskom i engleskom jeziku, a uskoro će biti dostupne i putem mobilne aplikacije kulTura uz GPS navigaciju. Posebnost ture su i scenariji razgledavanja s planovima interpretacije pojedinih točaka razgledavanja prilagođeni osobama s tjelesnim invaliditetom, čime su Jaska i Črnomelj pioniri među manjim mjestima uz hrvatsko-slovensku granicu koji su omogućili turistički doživljaj osobama s tjelesnim invaliditetom. Osobama u invalidskim kolicima osiguran je pristup objektima, nabavljene su mobilne rampe za svladavanje visinske razlike stepenica i olakšan pristup teško pokretljivim osobama. Također, turistički su vodiči obučeni za stručno vođenje osoba s tjelesnim invaliditetom.

Turistička tura za područje grada Jastrebarskog obuhvaća 13 kulturnih atrakcija dok je u Črnomlju u projekt uključeno 15 lokaliteta koji će se na završnoj konferenciji ukratko virtualno predstaviti, dok će lokalni ponuditelji predstaviti primjere dobre prakse poslovanja. Bit će predstavljena i mobilna aplikacija kulTura putem koje će svi posjetitelji moći skupljati bodove na bonitetnoj kartici obilazeći turu i zamijeniti ih za popuste kod lokalnih ponuditelja.

Veća očuvanost, prepoznatljivost, turistički obilazak, doživljaj i iskustvo zaboravljene povijesti malih prekograničnih povijesnih gradova uz slovensko-hrvatsku granicu, razvojni model turističkog proizvoda kulTura i mobilna aplikacija kulTura, prekogranična digitalna bonitetna kartica kulTura, povećanje broja posjetitelja u Jastrebarskom i Črnomlju… samo su neki od rezultata ovog projekta. Po njegovom završetku, očekuje se povećanje broja posjeta atrakcijama kulturne baštine u Jastrebarskom i Črnomlju za najmanje 3,5 puta u odnosu na polazne točke broja posjeta u 2016. godini. Konkretno, radi se o 9.000 novih posjetitelja koji će kroz ovaj projekt biti motivirani za dolazak u Jastrebarsko i Črnomelj.

Projekt kulTura u okviru je Programa suradnje Interreg V A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020. sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Ukupna je vrijednost projekta 1.316.243,02 eura, od čega sufinanciranje iz sredstava EFRR iznosi 1.118.806,54 eura (85%), dok vlastita uložena sredstva partnera na projektu iznose 197.436,48 eura (15%), a razdoblje provedbe projekta trajalo je sveukupno 30 mjeseci.


Online konferenciju pogledajte ovdje.
Video KulTura – Baština Jaske i Črnomlja također može biti ˈcoolˈ. Za sve pogledajte ovdje. 

Karticu projekta pogledajte ovdje.

Post a Comment

You don't have permission to register