f
s
f

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipis cing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis theme natoque

Follow Me
Na vrh
Tura Jastrebarsko

GRADSKI MUZEJ I GALERIJA JASTREBARSKO

Gradski muzej i galerija nalaze se na glavnoj ulici, na samom rubu centra grada, iza zidova preuređene zgrade negdašnje stare gradske vijećnice sagrađene 1826. godine. Osnivač mu je Ivica Škrabe (1921.-1985.) koji je još u prostorijama dvorca Erdödy 1966. godine pokrenuo Zavičajni muzej Jastrebarsko. On čuva, baš kao srce grada, vrijedne uspomene i dokumente koji opisuju prošli život jaskanaca.

Tura Jastrebarsko

OBITELJSKA KUĆA STARČEVIĆA

Obiteljska kuća u kojoj je živio David Starčević, a nekoliko godina i njegov stric Ante, nalazi se niže Strossmayerova trga na glavnoj cesti. Ante Starčević je u Jastrebarskom potražio utočište (1873.–1878.) od mnoštva progona koje je doživljavao zbog svojih ideja, političkog i književnog djelovanja. Sklonio se tu nakon sumnje na sudjelovanje u Rakovačkom ustanku, zbog koje je bio uhapšen, te je iza dugogodišnjeg suđenja proveo dva mjeseca u zatvoru.

Tura Jastrebarsko

NAPOLEONOVA BOLNICA ILI ŠUBAROVA KUĆA

Jastrebarsko je od 1809. do 1813. u doba Napoleona bilo dio Ilirskih provincija (slovenske i hrvatske zemlje pod francuskom vlašću, naziv im dolazi od naziva starosjedioca Ilira). Iz tog vremena datira jedna od najstarijih jaskanskih zgrada koju jaskanci znaju kao Napoleonova bolnica (u kakvom je svojstvu tada i bila) ili Šubarova kuća jer je potom bila u vlasništvu obitelji Šubar.

Tura Jastrebarsko

BAČVARSKA ZBIRKA OBITELJI GOLUB

Bačvarska zbirka obitelji Golub nalazi se uz njihovu i danas aktivnu bačvarsku radionicu, na glavnoj ulici koja u ovom dijelu nosi ime Ulica dr. Franje Tuđmana na broju 16. Osnivač joj je bačvar Mirko Golub, koji je za svoj zanat imao i majstorski ispit, a kojem se kasnije zbog povećanog obima posla pridružio i njegov brat Franjo. Danas tradiciju ovog, za jaskanski vinorodni i vinogradarski kraj važnog, obrta nastavljaju njegovi sinovi Milivoj Ivo Golub i Miroslav Jan Golub.

Tura Jastrebarsko

SPOMEN OBILJEŽJE „NEVINOJ PATNJI HRVATSKIH ŽRTAVA SVIH RATOVA“

Spomen obilježje „Nevinoj patnji hrvatskih žrtava svih ratova“ nalazi se pred zapadnim ulazom u gradsko groblje na križanju Ulice bana Tome Bakača Erdödya i ulice Mirni put. Inicijator, idejni začetnik projekta i njegov investitor jest Udruga policije branitelja Jastrebarsko (uz potporu brojnih udruga i donatora koje su podržale ovaj projekt), a za postavljanje i uređenje okoliša pobrinuo se Grad Jastrebarsko.

Tura Jastrebarsko

CRKVA SVETOG NIKOLE BISKUPA

Župa svetog Nikole biskupa u Jastrebarskom spominje se u povelji kralja Bele IV. iz 1257., te na popisu arhiđakona Goričkog Ivana iz 1334. Crkva se nalazi na prirodnom brežuljku pokraj glavne ceste (Šetalište braće Kazić) poviše skretanja prema dvorcu Erdödy, odakle dalje vodi put prema šumi Gović i svetojanskom kraju. U današnjem obliku sagrađena je od 1772. do 1775. jer prva nije veličinom zadovoljavala potrebe župljana.

Tura Jastrebarsko

KAPELA SVETOG DUHA

Kapela je smještena na križanju Ulice Vladka Mačeka, glavne ulice koja prolazi sredinom grada, i Ulice bana Josipa Jelačića koja vodi prema tzv. Centrali; sportsko-rekreativnom centru (nekada se poviše u istoj ulici nalazila električna centrala, kasnije srednja škola, po kojoj se danas naziva cijelo to područje), a u nastavku prema naseljima Zdihovo, Donja i Gornja Reka, te dalje prema Plešivičkom vinogorju.

Tura Jastrebarsko

TRG JOSIPA JURJA STROSSMAYERA – KIP OBITELJI

Da se 1883. godine u Jaski nije dogodio požar u kojem je u središtu grada izgorjelo nekoliko drvenih kuća, možda „Strossa“ kakvog ga poznajemo danas ne bi ni bilo. Taj nemili događaj stvorio je slobodan prostor u samom centru grada, te se na tom mjestu počeo formirati novi gradski trg. Trg je oduvijek bio mjesto okupljanja, kako mladih ljudi, tako i obitelji s djecom i starijih sugrađana. Iz tog razloga krasi ga i Spomenik obitelji, kiparice Milene Lach, koji predstavlja susret svih generacija.

Tura Jastrebarsko

SPOMENIK VLADKA MAČEKA

Spomenik se nalazi u centru grada ispred zgrade općinskog suda na glavnoj ulici (Šetalište braće Kazić). Autor mu je Mika Šnjarić. Vladko Maček bio je istaknuti političar i pravnik. Rođen je u Jastrebarskom 20. srpnja 1879. godine gdje je pohađao i pučku školu; u Zagrebu završio klasičnu gimnaziju, te studij prava, gdje je promoviran za doktora. Bio je osnivač i predsjednik Hrvatskog sokolskog saveza.


Tura Jastrebarsko

PERIVOJ DVORCA ERDÖDY – ŽITNICA – MOST LJUBE KRALJEVIĆ

Perivoj dvorca Erdödy nastao je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i primjer je engleskog pejzažnog perivoja (oni su nastajali uz plemićke dvorce, a sadržavali su autohtono ili egzotično bilje zasađeno u slobodnom stilu nalik na prirodni, neplanirani pejzaž, s uređenim šetnicama, mjestima za odmor i vodenim površinama). Nastavlja se na prirodnu šumu na zapadnoj strani, a istočnom se naslanja na grad odvojen od kuća potokom Reka. Najznačajniji je ipak most koji prelazi potok Reku na sredini perivoja prema gradu. Građani su mu odabrali ime „Most Ljube Kraljević“ probudivši uspomenu na ljubav iz davnih vremena. U sklopu perivoja, nasuprot dvorcu, nalazi se i Žitnica.

Tura Jastrebarsko

FRANJEVAČKI SAMOSTAN I CRKVA BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Franjevački samostan s crkvom Blažene Djevice Marije jedno je od najvrjednijih povijesnih i umjetničkih građevina jaskanskog kraja, spomenik kulture najviše kategorije. Osnovali su ga grofovi Erdödy (Petar) tijekom 16. stoljeća kao dominikanski samostan, a vjeruje se da je podignut na mjestu gdje je već stajala kapela Bl. Djevice Marije koju su sagradili stanovnici Jastrebarskog.

Tura Jastrebarsko

POVIJESNI GROBOVI

Mnogo je jaskanaca koji su svojim životima i djelovanjem obogatili povijest našega grada i danas počivaju na jaskanskom groblju. Na svoj način i u svoje vrijeme zasigurno je to učinio svaki, svima ili bar nekome poznat sugrađanin, no ovdje možemo spomenuti tek nekolicinu – grof Stjepan Erdödy, Ljubo Babić, Mirko Škrabe, Vladimir Vlaisavljević, Ivica Škrabe, Ljubomir Vučurović, Antun Bival.

Tura Jastrebarsko

LJEKARNA BIVAL, JASTREBARSKO

Ljekarna Bival jedna je od očuvanih zgrada koje su nekad činile vizuru Gajevog šetališta ili „Promenade“, kako su ga jaskanci još nazivali. Zbog sačuvane povijesne konstrukcije, arhitektonskih elemenata i stilskih detalja, građevina ima arhitektonsku i ambijentalnu vrijednost. Zgrada u kojoj je Ljekarna Bival jedna je od najljepših zgrada u Jastrebarskom očuvana sve do danas, o čemu svjedoče razglednice stare jezgre iz 1916. godine.

You don't have permission to register